01 YEAR CELEBRATION

20.06.19 - 27.06.19

FREEDOM EXHIBITION AT BOLD SHOWROOM

 Александър Николов


B.S. : Какво обичате да снимате най-много?


А.Н. : Любим момент ми е да се разхождам из малко селце или градче, по уличките и да разглеждам и снимам старите къщи. Същото важи и за ретро автомобилите, които според мен имат осанка и душа, която новите нямат. Много харесвам да заснемам отделни детайли в минималистичен стил. Секси е :)


B.S. : Любим жанр?

А.Н. : Концептуален портрет и пейзаж. Любимите ми автори са Дирк Брьомел и Хироши Сугимото, които са наши съвременници, а също и немския фотограф Аугуст Зандер, който е един от пионерите във фотографията. В началото на 20ти век заснема поредица от портрети на хора с различни професии и занимания, като портретите са извън студиото, хората са заснети в работната им среда, и показват по идеален начин животът на германците в началото на 20ти век.
 

B.S. : От кога се занимавате с графичен дизайн?
 

А.Н. : От една година - все още прохождам. Има още много да уча и се надявам да се развия в областта. Вече имам няколко реализирани проекта за големи компании. Като цяло харесвам изчистени и минималистични визии, което за съжаление, не се харесва на много от фирмите, с които съм работил.
 

B.S. : Как съчетавате фотографията и графичния дизайн?
 

Хм… Обработката на изображения и подготвянето на визии за различните клиенти ми помогна да придобия нови технически знания и съответно да ги прилагам върху снимките ми, както и при създаването на колажи. Композицията е ключов момент и във фотографията и в графичния дизайн и бих казал, че тя е еднакво важна и в двете направления.
 

B.S. : От къде идва вдъхновението?
 

От музиката и изкуството. Има една белгийска джаз група - De Beren Gieren, която свири страхотен джаз - музиката им звучи модерно и някак концептуално, акустично.
Докато създавам колаж на компютъра си, слушам тяхната музика. Сюрреализмът е другия извор на вдъхновение. По-конкретно Рене Магрит. Мистерията и загадъчното са
двете неща, които Рене Магрит следва в много от своите произведения. Така той кара зрителя да подмине очевидното и открие скритата мистерия в изображението. Аз от своя страна се опитвам да добавя по нещо мистериозно или необичайно в моите колажи.


B.S. : Как решихте да се включите в изложбата на Bold Showroom?


Съвсем случайно попаднах на репост на Urbanites Sofia във Facebook.

B.S. : Какво ще представите на изложбата?


Колаж - част от триптих, който носи името Непознат Свят / Unknown World. Един непознат свят, които съществува, когато затворя очи. В съня ми се появяват гледки, които се сменят всяка нощ, виждам ги спеейки. Гледките са непознати и ме карат да се оглеждам, но аз се променям с всяка нова гледка и не мога да разбера кой съм. Колата символизира полета в нощта. Полет, който ме отвежда в непознат свят.

© 2018 BOLD SHOWROOM - ALL RIGHTS RESERVED